Voor 16.00 besteld, morgen in huis
Veilig en duurzaam product
Gratis levering binnen Nederland
FSC
0

De nieuwe en verbeterde BoosterMe is vanaf nu te bestellen!

0
Voor 16.00 besteld, morgen in huis
Veilig en duurzaam product
Gratis levering binnen Nederland

De nieuwe en verbeterde BoosterMe is vanaf nu te bestellen!

Door Simone, 26 augustus 2024

Tips om veilig samen met je kinderen te koken

Je kent vast wel mensen die op hun 18e op kamers gaan en dan nog geen ei kunnen bakken. Die hebben duidelijk nooit hun ouders geholpen met koken! En dat terwijl kinderen, vooral als ze jong zijn, het superleuk vinden om jou te helpen in de keuken. 

Waarom samen koken met kinderen?

Er zijn heel veel goede redenen om met je kinderen te koken. Het is gezellig én je kind leert ook nog eens een essentiële ‘life skills’. Op lange termijn zorg je ervoor dat kinderen zelfstandig worden en goed voor zichzelf kunnen zorgen. 

Voor jonge kinderen is het een leuke manier om hun fijne motoriek te ontwikkelen en hun zintuigen te prikkelen. En door alles bij naam te noemen, kun je ze veel leren over verschillende ingrediënten, hoe bepaalde dingen smaken of hoe dingen eruit zien voor en nadat je ze bakt. Later leren ze hoe ze een recept lezen en kunnen ze er misschien zelfs hun creativiteit in kwijt. 

Ook mooi – het is bewezen dat kinderen beter eten als ze meegeholpen hebben aan de maaltijd. Vooral als je ze al vanaf het begin hebt betrokken in het proces! Laat je kind eens kiezen wat jullie gaan eten, en ga samen naar de supermarkt. Een kind blijft een kind, maar misschien zijn ze wel zó trots op hun maaltijd dat ze hun hele bord leegeten. 

Tips om veilig te koken met kinderen

Als je met kinderen gaat koken, staat veiligheid op één.

  • Houd je kind altijd goed in de gaten! Vooral als ze nog niet zo vaak gekookt hebben.
  • Pas altijd op met hete pannen, kokend water, brandende gaspitten en hete kookplaten,
  • Onder de zes geen mes! Er zijn wel speciale kindermesjes beschikbaar waarmee je je kind langzaam kunt leren hoe ze met messen om moeten gaan.
  • Zet je pan altijd met de steel naar de zijkant of achterkant, zodat je kind het niet zomaar van je fornuis af kan trekken. 
  • Zorg ervoor dat je kind altijd stevig staat of zit.
  • Probeer alles van tevoren al klaar te leggen, zodat je niet je rug naar je kind hoeft te keren als je even iets uit een kast pakt.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren koken? 

Je kind kan al eerder beginnen met koken dan dat je denkt, maar het is wel belangrijk om dit veilig en met beleid te doen. Zo kan je kind je al vanaf een jaar of twee helpen met wassen en roeren. Hoe vaker je samen kookt en je jouw kind leert hoe alles moet, hoe beter je kunt inschatten wat veilig is en wat ze wel en niet kunnen doen.

Wanneer kan je kind helpen in de keuken?

Een baby zal je nog niet kunnen helpen in de keuken, maar zal het ongetwijfeld leuk vinden om dicht bij jou in de buurt te zitten (aan het kookeiland) om te observeren waar jij allemaal mee bezig bent. Wanneer je jouw kind mee laat helpen, is afhankelijk van jouw kind en hun leeftijd. Je kunt zelf het beste inschatten wanneer ze precies klaar zijn voor de volgende stap, maar hier zijn alvast een paar ideeën van dingen die je veilig kunt doen met kinderen, gesorteerd op leeftijd. 

2-3 jaar

Zodra je kind een beetje motorische vaardigheden begint te krijgen, vanaf een jaar of twee, kan die helpen met groenten of fruit wassen of sla scheuren. Gaat dat goed? Dan kunnen ze ook beslag en droge ingrediënten mengen. Laat je kind ook de ingrediënten benoemen en tellen, dat is een mooie oefening voor om hun spraak en kennis te ontwikkelen. 

3-6 jaar

Er zijn speciale kindermesjes waarmee je kind al vanaf 3 jaar oud kan helpen snijden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze zichzelf bezeren. Ook kunnen ze kruiden knippen of de blaadjes en pitjes verwijderen van groentes of kruiden, helpen bij het zeven van bloem, fruit, groente of vlees aan een stokje rijgen voor spiesjes en helpen met marinades en sauzen. 

6-8 jaar

Vanaf een jaar of zes kan je kind wat meer doen. Zo kunnen ze misschien langzaam helpen met snijden met een bot mes of schilmesje, Begin met wat zachtere dingen, zoals een banaan, om er een beetje gevoel voor te krijgen. Ook kunnen ze helpen met het schillen van aardappels of andere groente met een dunschiller. Als je kind al een beetje kan lezen en rekenen, kun je ze een recept leren lezen en de ingrediënten laten afwegen op de keukenweegschaal. 

8-12 jaar

Als alles goed gaat, kun je jouw kind steeds wat meer loslaten en zelfstandiger laten koken. Vanaf dit moment is het echt goed om ze zelf te laten kiezen wat ze willen maken. Blijf wel een beetje in de buurt om de boel in de gaten te houden. In deze fase kun je je kind kennis laten maken met keukenapparatuur zoals de blender, mixer en keukenmachine. Sta er goed bij stil wat de gevaren zijn van dit soort apparaten en laat zien hoe ze er veilig mee om kunnen gaan.

12+ jaar

Als je kind al ervaring heeft opgedaan in de keuken, moet het ze nu wel lukken om zelfstandig een keertje te koken voor de familie. Staat je kind nu voor het eerst in de keuken? Leg ze dan nog eens uit hoe alles werkt, wat de veiligheidsrisico’s zijn en blijf in de buurt om vragen te beantwoorden. 

 

Word niet boos als er een keer iets misgaat, want dan kun je er bijna wel vanuit gaan dat je kind daarna niet meer wil of durft te koken. Het is niet gek als er een keertje iets aanbrandt, ze er een bende van maken als het niet lekker smaakt – we zijn niet allemaal geboren topkoks en van fouten kun je leren. En als het goed gaat, vergeet dan niet om een complimentje te geven!

Wil je ook veilig samen koken met je kinderen? Met de BoosterMe kan je kind veilig op je Stokke Tripp Trapp stoel aan het kookeiland zitten. Zo kan je kind je al vanaf vroegs af aan helpen in de keuken!

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »